L'aigua com a recurs limitat

1. Expliqueu a què en referim quan diem que l'aigua està contaminada.

Entenem que l'aigua està contaminada en el moment en el que aquesta deixa de contribuir al benestar general de tota activitat humana i és perjudicial per a la salut. Quan l'aigua es converteix en un vehicle d'agents infecciosos, com bactèries, fongs, virus..., i de substàncies tòxiques, com els pesticides i els metalls pesats, és el moment en el que podem dir que l'aigua està contaminada.


2. Enumereu les causes de contaminació de les aigües i del llistat enumerat expliqueu un d'ells, citeu tot allò que fa que aquesta causa triada pugui contaminar les aigües.

Hi ha dos tipus de contaminació:
  • La contaminació natural: és la que està originada per restes d'animals, vegetals, minerals i substàncies que es dissolen quan els cossos de l'aigua travessen diferents terrenys. També pot ser provocada per incendis forestals, tempestes, erupcions volcàniques...

  • La contaminació artificial: sorgeix de la inadequada aglomeració de les poblacions i, com a conseqüència de l'augment desmesurat i sense cap control d'indústries, desenvolupament i progrés. També pot ser deguda a un escap de gas tòxics. Un tipus de contaminació artificial és:
    • La contaminació atmosfèrica: Es dóna per la presència de substàncies estranyes a la composició normal de l'atmosfera en un lloc i un temps determinat que poden ser perjudicials per al desenvolupament de la vida.

Aquí us deixem un vídeo que explica la contaminació de l'aigua, les causes i els efectes que produeix d'una forma divertida i diferent.



Com afecta la contaminació a l'aigua?

Tant la contaminació natural com l'artificial afecten a l'aigua; la natural amb corrents marines o marees roges, que afecten la temperatura i la salinitat de l'aigua alterant, així, la vida aquàtica; i l'artificial amb l'abocament de grans volums d'aigües residuals degut a l'ús domèstic, industrial i agrícola a rius, mars i llacs.
Amb totes les deixalles que s'aboquen als rius, mars i llacs, es dóna el procés de bioacumulació (augment de la concentració d'elements contaminants que afecten al llarg de la cadena tròfica).
Així doncs, els efectes de la contaminació a l'aigua poden ser:
  • Disminució i/o desaparició de la vida aquàtica.
  • Increment d'infermetats hídriques (com el còlera, hepatitis...) o l'aparició de noves.
  • Deteriorament de la qualitat d'un curs d'aigua amb fins recreatius (natació, pesca, navegació...)
  • Trencament de l'equilibri ecològic al desaparèixer espècies que servien d'aliment a unes altres.

Com podem posar solució a aquests problemes?

Està clar que amb grans quantitats de diners, qualsevol tractament de l'aigua contaminada es pot tractar amb la millor tecnologia disponible fins a eliminar tota la contaminació. Però si no hi ha els diners suficients per a fer-ho, hem de ser nosaltres qui ha de ser conscient del que llencem al rius, mars o llacs i que les fàbriques, plantes i indústries en general que incloguin un tractament dels seus afluents, tant sòlids, líquids com emissions gasoses.


Hem comentat els següents blogs:
http://elsbonshumanocientifics1b.blogspot.com.es/2015/05/la-riera-de-pontons_13.html?showComment=1431615713472#c5379207725266732463
http://amjeme.blogspot.com.es/2015/05/1-expliqueu-que-ensreferim-quan-diem.html#comment-form

2 comentarios:

  1. Bon treball, imatges i video encertats tot i que l'extensió sigui més curta.

    ResponderEliminar
  2. El contingut és bo, i els vídeos també

    ResponderEliminar